Blog

Pilates studio's gaan verder: pilates voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen

Update: Huis in Motion genomineerd voor de CZ Zorgprijs 2022!

---

Pilates studio's gaan verder: pilates voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Het is bemoedigend om onze studio's weer tot leven te zien komen na de beperkingen vanwege corona. Ook al komen er nu stijgende energierekeningen op ons af-,  we hebben het geluk een beroep uit te oefenen waarbij we anderen in beweging brengen - letterlijk en figuurlijk.

Pilates studio's zijn niet alleen een plek waar we balans en kracht, mentale verbinding en rust vinden. Veel studio's-docenten en eigenaren- doen veel meer voor hun klanten en gemeenschap.

Body-Stream Pilates & more in Utrecht is daar een mooi voorbeeld van. Ondanks hun volle lesrooster nam studio mede-eigenares Patricia Velasquez met haar team deel aan een project samen met onderzoekers van het UMC Utrecht. Sportcoaches en bewegingsexperts  die geïnteresseerd waren om te werken met patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) werden geworven en door een psychiater en een psychomotorisch therapeut getraind in het werken met patiënten met EPA.

Het project (COFIT-19) bestond uit twee lessen (Pilates en/of fitness) per week in een groep van 4 - 6 deelnemers via videoconferentie. Na een periode van 3 maanden lieten de resultaten het volgende zien: patiënten die 2x per week online pilates matlessen en/of fitness volgden, vertoonden in de interventiegroep een significante verbetering in fysieke en psychologische kwaliteit van leven in vergelijking met patiënten die een reguliere behandeling volgden. Ook hadden ze het gevoel dat ze gezien werden en dat ze bij een groep hoorden!

Naar aanleiding van dit onderzoek schreef Lisanne Koomen, psychiater in opleiding en promovendus aan het UMC Utrecht een wetenschappelijk artikel (Advances in Fysical Education, Mei 2021):

https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=109090

Patricia en haar partner van Body-Stream Pilates & more Alexander Bakker, helpen na 2 jaar nog steeds patiënten met EPA om hun lichaam in balans te brengen door middel van Pilates. De patiënten nemen deel aan ‘House in Motion’, een project dat is ontstaan na de pandemie van 2 jaar dat online lessen aanbiedt voor patiënten met EPA. De patiënten kunnen zich gratis inschrijven en online pilates lessen volgen in het comfort van hun eigen huis en het project helpt hen verder om buiten te gaan sporten en zich uiteindelijk in te schrijven bij een sportschool of een pilates studio.

Voor meer informatie en deelname zie:

https://houseinmotion.nl/pilates/

Het gaf Patricia en haar team veel voldoening om de passie van Pilates te kunnen overbrengen op patiënten met EPA, hen veilig te laten bewegen en hen zich weer thuis te laten voelen in hun eigen lichaam.

Patricia is uitgenodigd om pilates workouts te geven op congressen zoals Leefstijl in de psychiatrie en Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer en op evenementen zoals Socialrun. Ze hoopt op een betere samenwerking tussen medisch personeel en pilatesdocenten om mensen te helpen hun levensgewoonten te veranderen en op een gezonde en veilige manier te bewegen.

 

Geschreven door Patricia Velasquez, Body-Stream Pilates & more

Bewerkt en vertaald door Miett Tajthy, Tajthy Kinetics


PPN Conference 2022
31mei

PPN Conference 2022

Working in a Tensional Network
21mei

Working in a Tensional Network

What makes Pilates so unique from other fitness programs or movement techniques? For me it is the tensional environment created by...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen